THIS IS BABY R….

Sempena hari Jumaat yang berkat ini, aku dan keluarga memutuskan untuk memperkenalkan ahli keluarga terbaru kami pada semua. Juga untuk memuaskan permintaan semua peminat. Inilah dia Baby R atau nama penuhnya RAPHAEL DEPP. Kami sekeluarga menggunakan nama singkatan RAFFA.

Aku pasti ramai nak tahu maksud sebenar Raphael, Hanya ejaan mat saleh sikit. Tapi bagi aku bunyi sebutan dan ikut ejaan melayu, tetap ada maksudnya tersendiri. Aku tahu ramai yang akan ‘berbunyi’ bila tahu nama ini. Aku ada sebab yang tersendiri untuk memilih ejaan sedemikian. Hanya ejaan… Maksudnya seperti di bawah yang dicari melalui Google oleh adik aku Wahida dan juga teman baik aku dan Eric iaitu Yus Alighor…

IMG-20150118-WA0016 IMG-20150118-WA0017

Zachary pula sebagai abang baru kepada adiknya, bukan main sayang adiknya. Namun kali pertama, dia agak pelik. Seakan bertanya kepada kami, siapa dan apakah ini – melalui pandangan matanya. Kali pertama melihatkan adiknya yang diberi susu badan, dikatanya ‘no..no..no…’ Sangkaan Zach, adiknya mahu makan aku! Hahaha.. Kelakar part tu. Selepas itu, hari keduanya, disayang-sayang adiknya. Bangun pagi je, mesti nak tengok adik dulu. Nak cium dan nak pegang. Andai ada sesiapa yang datang, dibawanya masuk ke bilik dan ditunjukkan adiknya sambil muncung mulutnya bercerita! Itulah keletah Zach. Dia tak cemburu, cuma terasa pelik kenapa terlalu kecil teman permainan nya!

Alhamdulillah.. Happy aku dan suami melihatkan Zach sedemikian. Kami mahu mereka akrab sebagai kawan juga bukan hanya adik beradik. Tapi aku pasti yang Zach tak sabar untuk  menunggu adiknya besar untuk bermain bersama. Soon Zach… Soon..

Sedikit lagi info tentang nama Raphael juga. Yang ini kalian boleh Google. Memang ada. Ianya dicari oleh ‘Atok Uncle’ aku. (memang gelak lah kawan baik aku tu kalau baca part ini) Katanya, nama Raphael adalah di dalam bahasa Hebrew dan di dalam Islam, nama itu sebenarnya adalah Israfil. Malaikat peniup sangkakala ketika tibanya hari kiamat. Ianya juga membawa maksud penyembuh. Google ya nanti!

Aku pasti tatkala entry ini belum habis dibaca, dah banyak dah komen kat FB aku tu… Tak apalah, nak beri pendapat boleh. Nak tegur juga boleh tetapi ada caranya. Jangan dihamburkan hinaan dan juga kata-kata penuh negatif. AKu terima pendapat semua. But whatever it is, kami sekeluarga ada sebab tersendiri untuk memilih nama tersebut serta ejaan yang sedemikian. Tahan telinga ya Cik Ina hahhaa.. Aku pun kena tahan. Tak apa, mereka tak tahu. Hanya aku dan keluarga serta Ina yang tahu. Aku cuba belajar tak kisah dengan apa yang akan dikata oleh orang luar. Kerana mereka bukan aku. I don’t care what people say – seperti kata Yuna!

P/S : Ada satu gambar Raphael yang seakan SonaOne… Ini akibatnya bila terlampau suka penyanyi rap half French tu! Terkenan juga! Hahaha…

Advertisements

13 Comments on “THIS IS BABY R….

  1. Tahniah nurul…..comel ank u….geram tgk….boleh cop buat menantu nihh….baru ada alasan nk blik msia slalu….hihiiii btw suka nama tu

  2. wow..bestnyer nama…
    welcome raffa,hemsem mcm daddynya, manis mcm mamanyer… ceria sperti nenek n atoknya ,baik seperti ina mohd, dan romeo mcm abgnya zach,…

    apapun nurul, kita hidup bkn utk org lain. so.. buatla apa yg kita suka kan.tak luak pun… klau ada yg nk komen negative.. sbb ada byk lg aura positif dr itu..happy ur pantang yer,

    take care nurul..

    love n hug to 2 little romeo…hehe

  3. congratulation to u and your family. Sedap nama your baby and your baby look so healthy. Merah sgt tu nanti dah besar sikit mesti puteh melepak 😊😊nampk raffa more like his daddy.

  4. Sedapnya nama… Comel baby akak. memang fotostat Mr Eric la! Hugs and kisses for him. Moga menjadi anak soleh ye sayang…

  5. Assalam nurul
    Congrats 4 u n family dear
    Comel sngat kurnian Allah ni kn
    Hilang beban n masaalah bila tngok wjah sikecik…sweet like candy,hensem like abg dia jgak …..slmat bpantang dear

  6. Tahniah nurul.Welcome baby Raffa.Semoga bahagia selalu bersama famili tercinta.

  7. X apa kak nurul..klu nk di ikut kn dan di pk apa org akn ckp..x larat la..jji kita tau apa dlm hidup kita dan apa tujuan kita kannn…smoga baby Raffa cepat besar ..sehat..keletah mcm abg nya…sy suka jgk panggilan Raffa tu..x de pelik nya pun…kannn…all the best to you kak nurul…bg susu badan lg…sehat baby kannnn…take care yah..

  8. Congratulations Nurul & Husband. Such a handsome baby boy Muaakss. ….Beautiful family💕 and take good care pretty mummy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: