“WHAT DOESN’T KILL YOU…

“WHAT DOESN’T KILL YOU, WILL MAKE YOU STRONGER…” – JIM ROHN

Aku suka dengan qoute dari Jim Rohn ni. Dengan apa yang aku lalui, aku akui kenyataan / qoute  ni memang tepat sekali.

We learned, we survived. Bila kita tak pernah terluka, kita takkan pernah belajar. Kenapa takut untuk merasai kesakitan atau keperitan? Inilah namanya kehidupan. Tidak sakit, tidak belajar.

Ketika ini, aku & suami di dalam situasi yang agak ‘sakit’. Geram dengan bisnes (peraturan manusia) bukannya personal. My personal life is great right now. Being married to someone that understand you, is beyond what you are sometimes afraid to be married with. Alhamdulillah. I’m blessed.

Back to the qoute here, Jim Rohn was a great philosopher & seorang yang amat berjaya di usia yang terlalu muda. Ternganga mulut aku bila dengar cerita Jim Rohn ni. Dalam hidup ini, pada pendapat aku, kita perlu ada basic di dalam agama & kita perlu ada mentor – seperti Jim Rohn  ini untuk memotivasikan diri.

Aku ni suka membaca. Kebanyakkannya adalah buku-buku biografi & juga motivasi. Bukan tidak suka membaca novel, aku pernah mencuba; tapi you all semua takkan suka rapat & kenal baik dengan aku kerana aku akan jadi pathatic – especially untuk cerita yang sedih-sedih. (I think most of novels semuanya cerita sedih sampai nak mati! hahhaah) I used to read ‘a Charming Man’. Kawan bagi hadiah. Baca sekerat jalan lepas tu buku tu dah naik bersawang & kuning! Aku baling buku tu jauh-jauh bila cerita dalam buku tu, negative yang amat pasal lelaki. (Masa tu aku masih single).

Mana nak bacanya cerita macam tu. Masa tu aku dah la single, punya lah simpan hasrat untuk mempunyai boyfriend, sekali baca cerita yang tak membangun langsung. Macam mana nak dapat boyfriend kalau baca cerita yang negatif pasal lelaki. I don’t like that. I like to be positive. Bukannya juga bermaksud aku pernah kecewa dan aku takkan punyai lelaki lagi dalam hidup aku. Nah! Lihatlah buktinya sekarang!

Itupun nyaris juga tak ada boyfriend – langsung tak berkahwin – dek kecewa ya amat dengan lelakip-lelaki sebelum ini. Pernah juga rasa serik & takut nak kecewa lagi. Kalau you all nak tahu, sebelum kawin kali pertama dulu, aku tak pernah ada boyfriend. Tak kenal macam mana lelaki langsung. Dalam hidup aku semenjak lahir, aku ni hanya fikir macam mana nak buat duit untuk sara hidup – sara mak abah (masa tu mak abah masih hidup). Jadi, bila dah terkena, kecewa bagai nak rak, mesti lah takut. Selepas cerai, jumpa pulak sorang mamat ni, handsome, dan tertib bagai anak raja. Aku cinta mati kat dia. Kecewa jugak selepas 10 bulan bercinta bagai nak rak. Mak dia tak restu. Tergolek dog lagi aku frust. Menangis juga. Basah bantal. Lebih kecewa bila dihina oleh ibunya. Zaman teknologi, tak payah surat-menyurat atau bertemu muka. Mak dia hantar sms. She said I’m a disaster if I really going to pursue her son – disaster to her family. Dia akan malu sebab aku janda anak 1, anaknya somebody and she’s also somebody.

Tak kecewa ke baca sms macam tu? My world crashed boom bang meletop ranap habis! Yang bestnya masa tu tengah bekerja. Road tour with Avon di Sabah in year 2007. You guys imagine, macam mana tu. Nak jumpa orang, nak buat show, kena senyum… Yang kat dalam ni, Tuhan saja yang tahu… Rasa malu, rasa terhina – semua ada!

That’s one of my life stories. I better berhenti di situ sahaja, itu salah satu event yang berlaku di dalam hidup aku. – banyak lagi story sebenarnya yang boleh diceritakan. But not all today – bit by bit okay!

Why I’m telling you guys about all this – because I have many girls came to me and tell me about their relationships, heart broken and so on. They gave me their opinions, man is like this, man is like that.

Well, what do you expect? Kalau lelaki tu sama macam perempuan, takdelah kata-kata seperti, ‘Men are from mars & women are from venus’. Mana ada lelaki sama fikirannya dengan wanita? Takkan ada. Jadi kita yang kena memahami. Begitu juga lelaki.

Some came to me and say ‘you are very strong Nurul. How I can be like you?’ Ya Allah, you don’t know what I’ve been through & how long I cried. And of course being celebrity, kena sentiasa senyum. I cry too, you know. I told them.

And they ask again. But how you managed to go through a divorce or a heartbroken? I told them again, I cried too. and… They asked again… You cry? Of course I cry! I am a human being too. I have feelings – like you too.

A girl in my business (Herbalife), almost break down and cry when I asked her (1 time  bumped into her in 1 training) ‘ Why you look so sad? Selalu happy macam boleh terbang!’ Dengan muka yang kememeh (kata orang johor) dia jawab: I just broke up with my boyfriend..uhuk..uhuk… I can’t concentrate on my business, he is my sponsor…’

Dan aku dengan mata terbeliak besar, buat-buat terkejut and say to her ; ‘Hey! Boyfriend je kot, belum lagi kahwin.. Tengok akak ni, I ada anak sorang, was married for 10 years, I’m here in front of you no? I am still alive. It’s not the end of the world!” Terus dia tak jadi nak menangis. Terus muka merah dan semangat kembali. Ye lah kak! Betul lah kak…

Why I did like that to her because  nak bagi dia semangat semula. Girls. kecewa sekali, bukan untuk selamanya. Tuhan takkan bagi apa-apa rahmatNya senang-senang maca,m tu saja tanpa ujian. Ujian sebenarnya adalah untuk menjadikan kita lebih waras dan bersyukur kepadaNya serta ingat kepadaNya Yang Esa.

See! This is what I want to say. If you focus dengan frustration yang you ada, you will be pathatic & stuck di situ. Terusan negative. That’s how I wanna make women see. Especially young girls. What I’m trying to say here is, life has more to offer rather than stuck in your sadness or anything negative. Find your positive energy. Biar kecewa banyak kali takpe. You will be numb and will not be afraid anymore with pain!

Mesti ada yang kata, ye lah you boleh la, you kuat. I always reply them – I pun sama je macam you, darah merah juga dan Tuhan bagi akal & otak yang sama untuk berfikir. Betul tak? Apa bezanya?

Pain make you stronger. Tapi jangan addicted to pain! Itu bahaya. Itu namanya cari nahas untuk diri sendiri menuju kehancuran.

Here it is. What you have to do when you have a difficulty in your relationship or just broke up :

KNOW YOUR VALUE! KNOW YOUR MARKET!

Stop dating arshole & fine a direction of life.

What do you want to be. Make yourself happy.

Keep the positive energy, keep imagining / dreaming what kind of guy do you want to be with. Sebab lelaki bukannya semua sama.

Be with positive friends around.

Do what you like to do! Ingat, ditinggalkan atau meninggalkan kekasih atau bekas suami, bukan akhir hidup kita. Setiap yang berlaku ada hikmah & pengajarannya. Be strong & keep your head up!

Another thing is – DON’T DATE OTHER WOMAN’S HUSBAND. Disaster!  Walaupun agama kita mengizinkan untuk berkahwin 4, I think in today’s world, it’s not applicable to any man & woman. Dunia sekarang perlukan iman yang kuat & WANG!  Everything is money. Unless that man really can afford you. But still, don’t hurt other woman’s feelings. Because you know why? Dalam hidup ni, kita ada KARMA. What goes around will come around. Think about it 🙂

I stop here. And will continue more about this matter!

Ciao!

Advertisements

5 Comments on ““WHAT DOESN’T KILL YOU…

  1. masa single dulu, ku berpegang pada quote ini…
    “jangan terlalu memikirkan kekecewaan hari ini hingga lupa kebahagiaan hari esok. mungkin esok Tuhan telah sediakan kebahagiaan buat kita..”
    ku percaya..dan alhamdulillah 🙂

  2. I Like ur post 🙂

    saya peminat akak..pernah amik gambar ngn akak dulu masa kat perak..
    saya setuju dgn akak…dulu masa putus yang awal2..tk makan beberapa bulan..
    sampai mama tak tentu arah tgk anak die..bg saya jadi kan mama idola..
    berkahwin utk 20thn da diceraikan oleh sbb perempuan lain.. & she’s survivor( ca breast)
    sampai skrg da 12thn bercerai..alhamdulillah..dia masih kuat & sentiasa berkata positif terhadap anak2..
    org akan pandang hina pada janda.. it’s happen to my mum oso…dihina..difitnah…
    lelaki bukan smuanya sama.. skrg saya da kawin tapi saya still akan berhati2 🙂

    akak..enjoy ur life 🙂
    congratz.. 🙂

  3. Hi Fara.
    Thanks for visiting!
    Soon I will write also about being a single mother. Jadi perempuan, bukannya mudah. Macam mana baiki kita buat, di mata sesetengah pihak, kita tetap salah dan buruk.
    Take care & kirim salam mak.

    • thanks for repy dis comment 🙂
      really admire u..
      hope can meet u soon akak 🙂
      congratz for ur wedding..may ALLAH bless u & ur life
      insyaALLAH akan disampaikan salam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: